Dorn-Breuss methode

 

Dorn-Breuss methode
Dorn therapie is een natuurgeneeskundige manuele behandeling die zijn oorsprong vind in Duitsland. De Dorn methode is in Duitsland reeds een wijdverbreide erkende methode en begint in Nederland ook zijn plaats te veroveren.
Dorn therapie is eenvoudig en effectief bij het opheffen van gewrichtsblokkades, scheefstand van de wervelkolom, bekkenscheefstand en beenlengteverschil, waardoor klachten van rugpijn, de nek, hoofdpijn, verdwijnen.wervelkolom
Rugpijn en nekklachten zijn veel voorkomende klachten in de huidige maatschappij waarin mensen veel achter de computer zitten, lang autorijden en meer stress hebben dan ze aankunnen. Met de Dorn methode kunnen een groot aantal rugpijnklachten, ook die al langere tijd aanwezig zijn effectief opgelost worden.
Het uitgangspunt van de Dorn methode is een verschil in beenlengte, een veel voorkomend probleem bij mensen met rugklachten. Een beenlengteverschil hoeft niet altijd een anatomische oorzaak te hebben, maar kan ook het gevolg zijn van een bekkenscheefstand. Door de Dorn methode toe te passen kan een beenlengteverschil bijna altijd worden verbeterd dan wel opgeheven.

Hoe werkt het?
Dorn therapie is een samenwerking tussen behandelaar en cliënt, van druk uitoefenen en beweging. De correcties die worden uitgevoerd geschieden altijd in beweging (dynamische correcties), waardoor het lichaam veel makkelijker de correcties accepteert. Het is een vriendelijke en zachte methode waarmee gewrichten en wervels kunnen worden gecorrigeerd. Daar waar in sommige therapievormen gekozen wordt voor het kunstmatig langer maken van het te korte been (hakverhoging), wordt in de Dorn methode gekozen voor het korter maken van het te lange been (terugdrukken in de heupkom).
Het is bij uitstek geschikt voor mensen die niet “gekraakt” willen of kunnen worden.
Bovendien krijgt de cliënt in de meeste gevallen ook zelfhulpoefeningen aangeboden, waardoor men zelf in staat is de klachten te baas te blijven en niet afhankelijk blijft van een therapeut!

Dorn- methode bij kinderen:
De Dorn-methode is niet alleen zeer geschikt voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. Kinderen met beenlengteverschil lopen het risico om op latere leeftijd allerlei lichamelijke klachten te krijgen die voortkomen uit de scheefstaande wervelkolom. Door verhogingen aan de schoen is het kind vaak het doelwit van pesterijen.  Doordat het het beenlengteverschil vaak in al één behandeling te corrigeren is, is het dan waarschijnlijk niet meer nodig om de hakverhoging te dragen. Uw kind kan meestal weer gewone schoenen dragen en zal zich weer een gewoon kind kunnen voelen. Verder zullen klachten, die zich door de scheefstand in de wervelkolom op latere leeftijd kunnen openbaren, zodoende ook worden tegengegaan.
Voorwaarde voor Dornmethode bij kinderen is dat het kind zelfstandig kan staan en kan meewerken. U kunt als ouder natuurlijk altijd meekomen om uw kind te begeleiden.

Na de behandeling:
Er kan enkele dagen na de behandeling wat spierpijn optreden. Het is belangrijk om enkele dagen na de behandeling veel inspanning en tillen te vermijden, omdat het lichaam moet wennen aan de nieuwe stand van de wervels en spieren en pezen moeten hun nieuwe spanning vinden. Veel water en/of kruidenthee drinken helpt hierbij om het afvoeren van afvalstoffen te bevorderen.

De Breuss-massage
De Breuss-massage is een fijngevoelige, energetisch handmatige rugmassage, die psychische energetische en lichamelijke blokkades kan oplossen.
Je kunt er veel tussenwervelschijf problemen, zoals ischias en hernia veilig en succesvol mee behandelen. Bij wervelkolomproblemen, enorme pijn of zeer verkrampte spieren is de Breuss-massage een ideale voorbereiding op de Dorn-behandeling.
De Breuss-massage kan na de Dorn-behandeling gegeven worden om de wervelkolom nog meer te strekken.