Cursus Babymassage

Waarom babymassage?
Na de geboorte verandert er plotseling veel voor een baby. In de veilige omgeving van de baarmoeder voelde de baby warmte en geborgenheid en werd een groot deel van de dag heen en weer gewiegd. Na de geboorte blijft de behoefte aan warmte, geborgenheid en intimiteit aanwezig.
Babymassage is een ontspannende bezigheid voor ouder en kind. Baby’s vinden het heerlijk om gemasseerd te worden. Het versterkt de band tussen ouder en kind en is bovendien goed voor de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling.

De massage helpt bij de spierontwikkeling, de doorbloeding van de huid en stimuleert de zintuigen. Iedere pasgeboren baby kan genieten van een massage.
Tot aan ca. zes weken, kun je een baby masseren met hele zachte strelende aanrakingen. De nadruk ligt in deze periode op het huidcontact.
Na zes weken kan de massage meer worden gericht op de spieren en de huid. De ervaring van de aanraking vormt voor een zuigeling één van de belangrijkste voorwaarden voor het ontwikkelen van vertrouwen en zelfbewustzijn, en voor het vermogen om zich in zichzelf en de wereld geborgen te voelen.

Welke baby heeft baat bij babymassage?
Massage is goed voor alle baby’s. Voor sommige baby’s kan het extra goed zijn.
Naast dat babymassage erg plezierig en ontspannen is, is het ook zeer nuttig wanneer de baby klachten heeft. Hierbij kunnen we onder andere denken aan:

 

Uiteraard is het belangrijk dat medische problemen eerst door een arts beoordeeld moeten worden. Raadpleeg bij twijfel altijd de huisarts!

De voordelen van babymassage: 

 

Cursusinhoud:
De cursus “Babymassage” bestaat uit 4 lessen van 1,5 uur. U kunt de cursus zowel individueel volgen als in een groep van maximaal 5 baby’s. Voor individuele lessen zijn 2 à 3 bijeenkomsten voldoende. U leert de massagetechnieken toepassen en krijgt informatie over lichaamstaal. Bovendien hoort u hoe u uw baby het best kunt tillen en dragen en wat u bijvoorbeeld tegen buikkrampjes kunt doen. Deze cursus is niet alleen rustgevend en informatief maar u ontwikkelt er ook een nog sterkere band met uw kindje door.

Contra-indicaties:
Ook bij baby’s zijn er situaties waarbij een massage niet gegeven wordt. In de volgende gevallen masseren we niet:
– Wanneer een baby honger heeft, of net gevoed is.
– Als de baby erg moe is.baby voor op website
– Als de baby overprikkeld is.
– Bij diaree wordt de buik niet gemasseerd.
– Als de baby ziek is en/of koorts heeft.
– 24 uur na een vaccinatie.
– Als de navelstreng nog niet geheeld is, geen buikmassage.
– Wanneer er vermoeden is van een sleutelbeenbreukje of heupdysplasie.