Contra-indicaties

Contra-indicaties
Reflexzonetherapie en Massage zijn de veiligste, minst inbreuk makende aanvullende therapievormen. Er zijn echter wel een aantal contra-indicaties waarop gelet moet worden.

Er wordt geen reflexzonetherapie of massage toegepast bij:

 

Plaatselijke contra-indicaties
In bepaalde gevallen echter gaat het om plaatselijke contra-indicaties. Dit houdt in dat als je bijvoorbeeld eczeem op je been hebt, een rugmassage en reflexzonetherapie wel mogelijk is. Tijdens het intakegesprek komen deze  onderwerpen aan de orde.

Zwangerschap en massage
Zwangerschap is geen reden om jezelf een massage te onthouden. Integendeel, je lichaam maakt juist overuren in deze periode en massage is een meer dan welkom rustmoment. Tijdens de zwangerschap is massage mogelijk, hoewel het aan te raden is tijdens de eerste 12 weken van de zwangerschap nog geen gebruik te maken van massage.
Als je last hebt van typische zwangerschapsklachten dan helpt massage en/ of reflexologie deze klachten juist te verminderen.
Mocht je een medische klacht hebben, overleg dan eerst met je arts. Meld deze medische klachten voorafgaand aan de behandeling.
Reflexzonetherapie en massage kan geen vervanging zijn van de reguliere zorg maar is een mooie en zinvolle aanvulling. Overleg bij twijfel daarom altijd eerst met je huisarts of specialist.